Az oldat cukorfokának kiszámítása

Ez a számítási mód segít meghatározni, hogy mekkora mennyiségű vízre van szükségünk, amennyiben a koncentrált cukor-szirupból meghatározott édességű cukor-oldatot kívánunk előállítani.

Példa: amennyiben 100 g cukor-szirupot, melynek cukorfokát 62 °Bx értékben mértük, 540 g tiszta vízben oldunk, 9.7 °Bx cukorfokos eredményt mutató oldatot nyerünk.

Szirup cukorfoka (koncentrátum) °Bx (gramm cukor 100 g vizes oldatban)
Keverési arány 1: rész víz

A kapott oldat cukorfoka:   °Bx (gramm cukor 100 g vizes oldatban)

A koncentrátum mérésére ajánlott refraktométer:  

A nyert oldat mérésére ajánlott refraktométer:  


Brix-fok (°Bx)

A Brix-fok (jele °Bx) a cukor és a víz mennyiségének arányát méri valamely cukros oldatban. A mérés szachariméterrel is elvégezhető, amely a folyadák sűrűségét méri, de refraktométerrel jóval könnyebb elvégezni a mérést. 100 g 25 °Bx – fokos oldat 25 g cukrot tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy 100 g cukros oldat 25 g cukrot és 75 g vizet tartalmaz. Tehát a cukor 25 tömegszázalék cukrot tartalmaz.

A kiválasztott termékek (gyümölcs, zöldség, termény, stb.) szokásos cukortartalma

Termék neve °Bx   Termék neve °Bx
olajemulzió vízzel 0 - 7   almalé, szénsavval (CO2) dúsított üdítő 10 - 22
fickósör 0 - 20 berkenye 14
paradicsonlé 3 - 6 félszilva 15 - 18
őszibaracklé 6 - 12 duránci szilva 15 - 22
narancslé 6 - 13 tejitalok 16 - 21
sárgabarack 8 - 11 vörösszilva 18 - 22
meggy 8 - 18 boróka - bogyó 30
körte 8 - 22 gyümölcskoncentrátum 42 - 68
szilva 9 - 14 sűrített tej 52 - 68
ringlószilva 10 - 15 növényi olaj 57 - 90
cseresznye 10 - 18 cukorszirup 58 - 80
tárnics - gyökér 10 - 25 gyümölcsdzsem 60 - 70