Alkohol hozama gyümölcsből

Ez a számítási mód segít hozzávetőlegesen kiszámítani a kinyerhető alkohol-hozamot egy bizonyos gyümölcsmennyiségből, amelyet a gyümölcsbetakarítás nyomán erjesztés számára szándékozik előkészíteni (cefre).

A refraktométerrel közvetlenül mérhető a cefre, amely még bizonyos arányban szilárd anyagot (tehát nem-cukrot) is tartalmaz, s amely esetén a becsült cukor mennyiségét csökkenteni kell. A szűrlet esetén megmutatja, hogy nem-cukor anyagot már nem tartalmaz.

Az erjesztésre szánt gyümölcstermény
Mértem Az erjedés előtti méréseredmény (ALKOHOLT NEM TARTALMAZÓ anyag)
Mért cukorfok °Bx (ajánlott refraktométer RBR32-ATC)
A desztilált folyadék tervezett értéke Térfogatszázalék szerint mért alkoholtartalom (ajánlott refraktométer RAL1)

Helyes eljárás esetén megkapjuk, hogy 100 l megmért oldatból hány liter szesz-párlat nyerhető.