Alkohol hozama gyümölcsből
Ez a számítási mód segít hozzávetőlegesen kiszámítani a kinyerhető alkohol-hozamot egy bizonyos gyümölcsmennyiségből, amelyet a gyümölcsbetakarítás nyomán erjesztés számára szándékozik előkészíteni (cefre).
A refraktométerrel közvetlenül mérhető a cefre, amely még bizonyos arányban szilárd anyagot (tehát nem-cukrot) is tartalmaz, s amely esetén a becsült cukor mennyiségét csökkenteni kell. A szűrlet esetén megmutatja, hogy nem-cukor anyagot már nem tartalmaz.
| Az erjesztésre szánt gyümölcstermény | |
| Mértem | Az erjedés előtti méréseredmény (ALKOHOLT NEM TARTALMAZÓ anyag) |
| Mért cukorfok | °Bx (ajánlott refraktométer RBR32-ATC) |
| A desztilált folyadék tervezett értéke | Térfogatszázalék szerint mért alkoholtartalom (ajánlott refraktométer RAL1) |
Helyes eljárás esetén megkapjuk, hogy 100 l megmért oldatból hány liter szesz-párlat nyerhető.