Egy olyan optikai refraktométerről („brixméter“) van szó, amelynek skálája 0 – 5 °Bx terjedelemben mér (% cukortartalom - Mas Sacch), hibapontosság 0.1 %.
Hűtő olajemulziók (olaj vízben), illetve cukor és víz nagyon alacsony koncentrációjú oldatának mérésére alkalmas.
| Skála terjedelme | Eltérés (hibaérték) |
| 0 – 5 °Bx |
0.1 °Bx |
Példa: 100 g 25 °Bx – fokos oldat 25 g cukrot tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy 100 g cukros oldat 25 g cukrot és 75 g vizet tartalmaz. Tehát a cukor 25 tömegszázalék cukrot tartalmaz.
Tipp: használja a számolótábla segédletetünket – az oldat cukorfokának kiszámítására
| Termék neve |
°Bx |
|
Termék neve |
°Bx |
| olajemulzió vízzel |
0 - 7 |
|
almalé, szénsavval (CO2) dúsított üdítő |
10 - 22 |
| fickósör |
0 - 20 |
berkenye |
14 |
| paradicsonlé |
3 - 6 |
félszilva |
15 - 18 |
| őszibaracklé |
6 - 12 |
duránci szilva |
15 - 22 |
| narancslé |
6 - 13 |
tejitalok |
16 - 21 |
| sárgabarack |
8 - 11 |
vörösszilva |
18 - 22 |
| meggy |
8 - 18 |
boróka - bogyó |
30 |
| körte |
8 - 22 |
gyümölcskoncentrátum |
42 - 68 |
| szilva |
9 - 14 |
sűrített tej |
52 - 68 |
| ringlószilva |
10 - 15 |
növényi olaj |
57 - 90 |
| cseresznye |
10 - 18 |
cukorszirup |
58 - 80 |
| tárnics - gyökér |
10 - 25 |
gyümölcsdzsem |
60 - 70 |
Mérési eljárás
A levek mérése nagyon egyszerű. Elegendő a mérendő anyagból pár csöpp a refraktométer optikai felületére, a mérőprizmára zárni a fedélkét (ezzel az anyag jobban rátapad a mérőprizma felületére), belenézni az okulár-részbe (fény ellenében tartandó, szükség esetén élesíteni), s így a skálán kényelmesen leolvasható a keresett érték.
Általános technikai paraméterek
- Referencia-hőmérséklet 20 °C
- ATC – automatikus hőmérséklet kompenzáció (0 és 30 °C között)
- Élesítés lehetősége
- Távolság ~ 175 mm
- Minőségi technikai kivitelezés, fém műszertest
- A csomag tartalma: ellenálló műanyag tok, refraktométer, tisztítókendő, pipetta mintavételre, csavarhúzó, magyar használati utasítás

A refraktométer skálája RBR5-ATC